Een tijdje geleden heb ik op Instagram een post gewijd aan het buiten spelen met de kinderen. Ja je leest het goed, MET de kinderen. Ik ging dus zelf voor de bijl ;-). Waar ik voorheen meer met mijn telefoon bezig was terwijl zij buiten speelden, wil ik het vanaf nu anders gaan doen. Mijn kinderen kunnen zichzelf heel goed vermaken, maar ik vind het ook belangrijk dat ze later terug kunnen kijken op de leuke dingen die we samen deden. Binnen èn buiten. En dus laat ik mijn telefoon tegenwoordig thuis en heb ik mijn meiden leren stoepranden.

Stoepranden, kennen jullie dat (nog)? Het is een balspel waarbij je de bal tegen de stoeprand van de tegenpartij moet laten stuiteren. Kijk maar eens: https://jantjebeton.nl/uploads/images/Basis_NKStoepranden2018_v1%20-%20landelijk_1521466094.pdf Als kind was dit één van m’n favoriete spelletjes. En mijn gedachte was dat als ik wil laten zien dat samen buiten spelen leuk is, we iets moeten doen wat ik zelf ook echt leuk vind. De meiden vonden het bovendien helemaal geweldig dat mama iets ‘nieuws’ had bedacht. Je had hun gezichten moeten zien toen ik actief aan de slag ging met die bal (ik ben normaal sowieso meer een knutselmama dan een sportmama) maar al gauw hadden we de grootste lol!

Het bleek nog wel een uitdaging om een straat te vinden die geschikt is voor stoepranden. Waar vroeger zo ongeveer iedere straat voorzien was van een stoeprand aan beide kanten, blijkt dit in de nieuwbouwwijk waar wij wonen een zeldzaamheid. En voor de stoepranden die er wel zijn, staan veel auto’s geparkeerd. Bovendien zijn de stoepranden niet zo hoekig als ze vroeger waren, waardoor het een stuk lastiger is om de bal te laten stuiteren. Maar hé, we geven niet op en na een tijdje hadden we een geschikt plekje gevonden. Dat er een vijver dichtbij lag en we daardoor (met name de eerste pogingen) om de haverklap het riet in moesten om die bal te pakken, dat vergeten we maar even voor het gemak, haha. Na een tijdje hadden we de smaak te pakken en merkte ik dat ik weer net zo fanatiek werd als destijds! Ook de kinderen waren in no time bloedjeserieus aan het ballen met bezwete hoofden. Heerlijk, wat een plezier!!

Bal in de vijver ;-)..

Inmiddels hebben we dit spelletje meerdere malen gespeeld en worden de meiden er al behoorlijk goed in. Daarom wordt het tijd voor de volgende stap (hoezo fanatiek, haha) en hebben we ons opgegeven voor het NK stoepranden. Ja ja, dat bestaat! Het wordt georganiseerd door Jantje Beton om spelen, bewegen en ontmoeten in zoveel mogelijk buurten in Nederland te stimuleren. De landelijke finale is op zondag 16 september in Rotterdam. En daar wil ik graag met de meisjes naar toe! Lijkt jou dit ook leuk? Hou dan m’n Insta-feed goed in de gaten de komende tijd!!

Meer info over Jantje Beton en het NK Stoepranden vind je via https://jantjebeton.nl/activiteiten/nk-stoepranden

The making of…

Team stoepranden