Als ik de berichten in de media mag geloven, zijn buitenspelende kinderen een uitstervend ras. Kinderen lijken tegenwoordig alleen nog maar geïnteresseerd in games en filmpjes. En toch, als ik om me heen kijk, ervaar ik dat anders. Wij wonen in een kinderrijke nieuwbouwwijk en hier wordt heel veel buiten gespeeld. Maar: wel hoofdzakelijk bij mooi weer. Zodra het even iets kouder is of er een spatje regen valt, zijn de straten leeg. Dat was wel anders toen ik een kind was. Ik realiseer me bovendien dat niet iedereen in een kindvriendelijke wijk woont. En dat mijn kids nog relatief klein zijn – en daardoor nog gemakkelijk door ons als ouders te sturen. Ik kan mij zo voorstellen, kijkend naar Floortje van 9 jaar die graag vlogt en video’s kijkt, dat het erg verleidelijk is om na schooltijd het beeldscherm te pakken in plaats van naar buiten te gaan. Helemaal als je leeftijdgenoten dat ook doen. Het speelt nu eenmaal minder leuk in je eentje ;-). 

Daarom ben ik erg blij met Jantje Beton, de organisatie die het buitenspelen stimuleert. Vorig jaar schreef ik al eens een blog over het NK Stoepranden en nu is er weer een geweldig initiatief dat meer dan de moeite waard is.

Jantje Beton organiseert namelijk op woensdag 12 juni a.s. samen met kinderzender Nickelodeon de nationale Buitenspeeldag. Dit doen ze jaarlijks, al meer dan 10 jaar achter elkaar. Zo maken zij van Nederland die dag één grote speelplek! Het doel is 150.000 kinderen tijdens de Buitenspeeldag onbezorgd te laten spelen!

En daarvoor hebben ze JOU nodig! Help je mee? Meld dan een activiteit aan in de Buitenspeeldag landkaart. Dit kan van alles zijn: een activiteit voor een straat, een school of een hele buurt; iedereen is welkom! Een modderrace, hoelahoep workshop, huttenbouwen, knutselen en tekenen of verstoppertje met de hele buurt. Floortje wil bijvoorbeeld graag lummelen of tafelen met de kinderen in de straat. Heb je ook een goed idee? Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt!

Tijdens de Buitenspeeldag zelf kunnen de kinderen de landkaart raadplegen en zien welke activiteiten er in de buurt worden georganiseerd. Hoe leuk is dat?! 🙌 Meer informatie en een activiteit aanmelden kan via www.jantjebeton.nl/buitenspeeldag.

Oh en mensen die een activiteit aanmelden, ontvangen een gaaf spandoek waarmee ze hun Buitenspeeldag kenbaar kunnen maken! 😍

Wie doet er mee?!