Wij mij al wat langer volgt op Instagram, weet dat wij dol zijn op gezinsuitjes. Pretparken, dierentuinen, shows, zwembaden. You name it: we love it 😜 Musea hoorden tot niet zo lang geleden niet thuis in dat rijtje. Af en toe werd er wel eens door een volger gevraagd naar onze ervaringen met musea, maar tot mijn schaamte moest ik dan toegeven dat we nog nooit een museum bezocht hadden met de kids. Ik zag ons eerlijk gezegd ook niet zo 1,2,3 met z’n allen door een stoffig gebouw met schilderijen of andere kunstwerken lopen.

Tot ik via Instagram het Zuiderzeemuseum ontdekte. Waar we nu steevast 2 à 3x per jaar komen! We hebben het Zuiderzeemuseum voor het eerst gezien bij het Zuiderzeelicht, in december 2018. Wat een happening. Een spannende wandeling door Enkhuizen, destijds samen met Ronald Giphart, waarin we het door hem bewerkte volksverhaal ‘De Motketel van Schokland’ beleefden. Zo’n unieke belevenis!

Sindsdien is het Zuiderzeemuseum vaste prik voor ons in het voorjaar, de zomer en tijdens Zuiderzeelicht aan het einde van het jaar. Juist doordat het interactief is, is het favoriet bij zowel ons als de kids. In de zomer zoeken we altijd een dag uit met een fijn zonnetje en een graad of 20. Voor ons het perfecte weer om naar het buitenmuseum te gaan. Dan is het daar zo mooi!

Half juli was het zover. We deden oudhollandse spelletjes, leerden ouderwetse ambachten en hobby’s kennen, zagen hoe (klein!!) de huisjes van toen waren en hoe er geleefd werd. Hoe de mensen zich kleedden, hoe ze aan hun voedsel kwamen. Gingen bootje varen, aten versgerookte vis – en nog veel meer! Echt geweldig. Het begon al met de boottocht, wat de kids al een hele belevenis vonden. En toen moest al het andere leuks nog komen. Wat een topdag. Aanrader!! Maar de foto’s spreken voor zich, denk ik 😉


Meer informatie over het Zuiderzeemuseum vind je hier